Notícies

Nou servei STORM a l’IBEC

Nou servei STORM a l’IBEC

Ja està disponible un nou servei STORM per a tota la comunitat científica a la Facility de Caracterització Microscòpica de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). La tècnica STORM (Stochastic Optical Reconstruction Microscopy) és un potent mètode de microscòpia de superresolució que permet als investigadors aconseguir imatges d'alta resolució activant i localitzant seqüencialment fluoròfors fotocanviables. És especialment útil per visualitzar estructures a escala nanomètrica.

Presenten el nou separador cel·lular de la plataforma de Citometria de Flux del IDIBELL

Presenten el nou separador cel·lular de la plataforma de Citometria de Flux del IDIBELL

Al març de 2023, els Serveis Científic Tècnics de l'IDIBELL van incorporar un nou separador cel·lular a la seva plataforma de Citometria de Flux. Es tracta del model CytoFLEX SRT de Beckman Coulter, un equip de sobretaula que compta amb 4 làsers i 15 detectors de fluorescència. Al juny, es va completar la instal·lació amb l'arribada del bany termostàtic i la cabina de biosseguretat de tipus 2. Aquesta addició crucial possibilita la realització d'assaigs biològics que requereixen un alt nivell de biosseguretat, així com la manipulació de mostres a temperatura fisiològica o en fred per a la seva preservació òptima. L'arribada d'aquest nou separador cel·lular representa un avanç significatiu per a la comunitat científica del campus Bellvitge, millorant la qualitat dels resultats i ampliant les possibilitats d'aplicacions disponibles.

Les Plataformes de Serveis Científic-tècnics de Sant Pau superen amb èxit l’auditoria de l’ISO 9001

Les Plataformes de Serveis Científic-tècnics de Sant Pau superen amb èxit l’auditoria de l’ISO 9001

Un any més, les Plataformes de Serveis Científic-tècnics de l’Institut de Recerca Sant Pau (PSCT) han superat amb èxit l’auditoria del Sistema de Gestió de Qualitat ISO 9001, evidenciant l’excel·lència en la prestació dels seus serveis. Les PSCT són estructures que ofereixen serveis d’alt valor afegit als investigadors, tant als grups de recerca del mateix IR com d’altres institucions. Les PSCT tenen com a objectiu principal facilitar l’accés a les tècniques i tecnologies d’alt nivell que podrien no ser accessibles a grups individuals, així com prestar serveis a un cost reduït per a l’optimització de recursos (recursos humans i equipaments). A més, les PSCT proporcionen suport als investigadors amb fluxos de treball i mètodes optimitzats, i els assessoren en aspectes tècnics i metodològics. Les PSCT compten amb un equip multidisciplinari amb molts anys d’experiència en els seus àmbits, i disposen d’un coneixement de la tecnologia per a garantir la qualitat dels serveis. Les PSCT es caracteritzen per la seva orientació al client i el seu compromís amb el lliurament en temps curts. Així mateix faciliten el contacte directe entre el client i l’expert, per a resoldre qualsevol dubte o incidència que pugui sorgir durant l’experimental. Les PSCT poden gestionar la totalitat del procés, des de la mostra inicial fins a l’obtenció dels resultats finals.

La Xarxa de Bancs de Tumors de Catalunya, que coordina l’IDIBAPS, estrena nova identitat corporativa i web

La Xarxa de Bancs de Tumors de Catalunya, que coordina l’IDIBAPS, estrena nova identitat corporativa i web

La Xarxa de Bancs de Tumor de Catalunya (XBTC) ha renovat la seva identitat corporativa i web amb l'objectiu de projectar una xarxa més dinàmica i propera en l'ecosistema de la biomedicina i la salut. Els bancs de tumors son recursos dels centres de recerca en què s'emmagatzemen en condicions òptimes mostres de teixits tumorals de pacients afectats de càncer. En general, és material biològic procedents d'excedents d'intervencions quirúrgiques i de biòpsies. Aquestes mostres es posen a disposició dels investigadors per poder fer els seus projectes de recerca. L'any 2007, i com a iniciativa del Pla director d’oncologia de la Generalitat de Catalunya, es va formar la Xarxa de Banc de Tumors de Catalunya. Coordinada per l'IDIBAPS, està formada pels bancs de tumors d’onze hospitals catalans amb l’objectiu de posar a disposició de la comunitat científica una gran col·lecció de mostres de totes les patologies per a la recerca biomèdica. Els hospitals que en formen part son: Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (FRCB-IDIBAPS), Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), Institut Hospital del Mar Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM)–Hospital del Mar, Hospital Universitari Joan XXIII, Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)–Hospital Universitari de Bellvitge, Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI)–Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP)-Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD)-Hospital Sant Joan de Déu, Institut de Recerca Sant Pau (IIB Sant Pau)-Hospital Santa Creu i Sant Pau, IRBLleida-Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)-Hospital Universitari Vall d'Hebron, Hospital Universitari Parc Taulí. El nou web està pensat perquè sigui d'utilitat tant a la comunitat científica d'entitats públiques i de la indústria, a qui l'XBTC ofereix mostres biològiques tumorals i serveis de suport científic i tècnic, com per als donants, que hi trobaran la informació necessària per col·laborar i contribuir que futurs pacients es beneficiïn dels avenços de la medicina contra el càncer i altres malalties.

Presenten el nou microscopi confocal de la plataforma de Bioimatge

Presenten el nou microscopi confocal de la plataforma de Bioimatge

La Plataforma de Bioimatge dels Serveis Cientificotècnics de l’IDIBELL ha incorporat un nou equipament d’altes prestacions. Es tracta del microscopi confocal LSM980 de Carl Zeiss equipat amb el detector Airyscan2. Adquirir aquest nou equipament ha estat possible gràcies a la subvenció de l’Institut de Salut Carlos III (IFEQ21-00042) y el cofinançament de l’IDIBELL.

RIGAKU TO INSTALL XTALAB SYNERGY-ED ELECTRON DIFFRACTOMETER OUTSIDE JAPAN AT ICIQ

RIGAKU TO INSTALL XTALAB SYNERGY-ED ELECTRON DIFFRACTOMETER OUTSIDE JAPAN AT ICIQ

The Rigaku XtaLAB Synergy-ED is the world’s first turnkey electron diffractometer. Developed by Rigaku and JEOL, it allows crystallographers to push past the limits of single crystal XRD and even synchrotrons, allowing them to elucidate structures from crystals smaller than 50 nm in some cases.

CERCAGINYS dona una segona vida a equipament científic i tecnològic en desús.

CERCAGINYS dona una segona vida a equipament científic i tecnològic en desús.

A més de la línia d’ajuts per a la reparació i manteniment de petit equipament, CERCAGINYS ha obert la possibilitat d’intercanviar maquinària entre els centres participants. “El que per a uns és material en desús, per a altres encara pot tenir una vida útil o bé servir com a peces”, comenta Roger Cabezas, cap de Gestió del Coneixement de CERCA. A la intranet del programa les persones responsables de les plataformes poden oferir o consultar les ofertes d’equipament, i l’intercanvi s’articula a través d’un conveni de cessió. La proposta ha quallat entre els centres i, actualment, s’està tancant la cessió d’un microscopi confocal. També es treballa en l’intercanvi de dos cromatògrafs de gasos i un citòmetre de flux.

01/12/2022

El Laboratori 3D del Parc Taulí es consolida com a referent estatal en l’ús mèdic de la impressió 3D

El Laboratori 3D del Parc Taulí es consolida com a referent estatal en l’ús mèdic de la impressió 3D

La Generalitat de Catalunya ha atorgat la llicència sanitària per fabricar guies quirúrgiques i models anatòmics per a planificació de cirurgies complexes

L'ICIQ impulsa un nou laboratori dedicat a analitzar els productes de reducció de CO2: l'Energy Lab

L'ICIQ impulsa un nou laboratori dedicat a analitzar els productes de reducció de CO2: l'Energy Lab

Aquesta iniciativa obre les instal·lacions, equipaments i coneixements del nostre centre de recerca a les empreses L'Energy Lab és la nova instal·lació de l'ICIQ dedicada a l'anàlisi de productes de reducció de CO2.

Una nova tècnica captura com els gens es pleguen i funcionen a una resolució sense precedents

Una nova tècnica captura com els gens es pleguen i funcionen a una resolució sense precedents

El nou desenvolupament del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha estat publicat a la revista Nature Structural & Molecular Biology. La nova tècnica d'imatge del genoma és "com l'actualització del Hubble al James Webb".

CERCA - Ginys