TC mòbil (camió)
GINYS-IRTA-001
Maria Font i Furnols
Responsable
La tomografia computeritzada (TC) permet veure, de manera no invasiva, la composició dels materials o productes. Per aquesta raó es pot aplicar en animals vius per tal de fer estudis de millora genètica, corbes de creixement, estudis sobre la deposició del greix segons l’alimentació, la genètica, el sexe, l’edat, etc. A més es pot aplicar sobre canals d’animals (o peces) per obtenir-ne la seva composició tissular així com altres característiques de qualitat rellevants com espessors de greix i múscul, àrees, volums, etc. En aquest sentit, s’està aplicat en temes de classificació de canals, per tal d’obtenir el percentatge de magre d’aquestes i usar-la com a sistema de referència per equips de classificació en la línia de sacrifici.
La TC també té un potencial important per a la optimització de processos alimentaris ja que és una tecnologia no destructiva que permet l’avaluació d’un mateix producte al llarg de tot el procés. El fet que es pugui predir el contingut de sal i aigua en una zona determinada fa que la TC sigui molt útil per optimitzar processos de salat i curat. També pot utilitzar-se per optimitzar processos de congelació, entre altres.Els raigs X emesos per l’equip de TC perden part de la seva energia inicial quan travessen els teixits. Aquesta atenuació energètica està directament relacionada amb la densitat de la matèria, produint imatges amb més contrast amb l’augment de la densitat d’aquesta. Això permet obtenir imatges on es poden diferenciar els diferents teixits i obtenir diferents paràmetres de qualitat que hi estiguin relacionats (espessors de greix i de magre, àrea, volums, contingut en greix i magre, etc). Per això és una tecnologia molt útil en temes de qualitat de canal i de peces . A més, la sal té una densitat més elevada que la carn i apareix en les imatges amb més contrast. Per això, els processos de curat poden avaluar-se fàcilment utilitzant aquesta tecnologia.
L’IRTA posa la tomografia computeritzada a l’abast de tot el sector agroalimentari amb un TC mòbil, instal·lat a l’interior d’un camió, que permetrà aplicar aquesta tecnologia en qualsevol indret. Les aplicacions van des del bestiar viu, canals i peixos, a la fruita.
Serveis
L’equip mòbil està ubicat a la finca Camps i Armet de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà) en el recinte de l’IRTA a Monells, si bé es podrà utilitzar allà on es desplaci.
- Aplicacions en la millora genètica
- Calibratge d’equips de classificació de canals
- Aplicacions en nutrició animal
- Altres aplicacions per a la indústria agroalimentària
Altres aplicacions de la tomografia computeritzada en el sector agroalimentari poden ser les següents:
- Suport en el disseny i desenvolupament de nous processos.
- Optimització dels processos d’elaboració de productes carnis i de peix reduïts en sal.
- Avaluació de la qualitat del producte final.
- Control dels processos d’assecat, anomalies i maduració en aliments (productes carnis, peixos, fruites, formatges, etc.).
- Millora de la productivitat i automatització.
- Millora de la qualitat de productes elaborats.
- Estudi dels processos de congelació/descongelació.
- Estudi dels gradients d’aigua en diferents productes, etc.
Equipament
La instal·lació està ubicada en un tràiler que té unes dimensions de 13,5 x 2,60 m2 amb una altura de 4 m. Es tracta d’una unitat mòbil en la qual es poden distingir tres zones principals:
- Espais davanters: sala tècnica a dues alçades (superior per màquines de climatització, i inferior per al sistema de bateries auxiliars de la plataforma i magatzematge).
- Sala central: Sala d’escàner o zona controlada. Emplomada en totes les seves parets, sòl i tecnologia.
- Sala posterior: Sala o zona de control. Per operació de l’escàner, magatzem de mostres i treball. Totes les sales estan climatitzades segons necessitat de cada zona.
Projectes
Títol:
PIGWEB - Una infraestructura per a la investigació experimental sobre producció porcina sostenible
Referència:
https://www.pigweb.eu/
Organisme finançador:
EU
Estat:
Actiu
Títol:
REDUCE.PORK: Desenvolupament de nous enfocaments i tecnologies per abordar l’impacte ambiental global i local de la producció porcina mentre es manté la seva competitivitat econòmica
Organisme finançador:
AEI
Estat:
Actiu
Títol:
Suport a l'establiment d'un sistema de classificació de canals d'acord amb els requeriments de la UE
Organisme finançador:
UE
Estat:
Actiu
Títol:
SUSPORK: Cap a una sostenibilitat global de la producció porcina mitjançant estratègies alimentàries eficients, avaluació musculoesquelètica intel·ligent i actituds del consumidor
Organisme finançador:
AEI
Estat:
Actiu
Títol:
BellyQTech : Classificació i avaluació de la qualitat global de la ventresca de porc mitjançant tecnologies no destructives i percepció per part dels consumidors
Organisme finançador:
AEI
Estat:
Actiu
Publicacions
Non-destructive evaluation of carcass and ham traits and meat quality assessment applied to early and late immunocastrated Iberian pigs
Animal, 15(4), 100189 (2021)
Animal, 15(4), 100189 (2021)
Prediction of tissue composition of live dairy calves and carcasses by computed tomography
Livestock Science, 243, 104371 (2021)
Livestock Science, 243, 104371 (2021)
Effects of Exogenous 6-Phytase (EC 3.1.3.26) Supplementation on Performance, Calcium and Phosphorous Digestibility, and Bone Mineralisation and Density in Weaned Piglets
Animals (Basel), 11(6), (2021)
Animals (Basel), 11(6), (2021)
Computed tomography evaluation of gilt growth performance and carcass quality under feeding restrictions and compensatory growth effects on the sensory quality of pork
Livestock Science, 237, 104023 (2020)
Livestock Science, 237, 104023 (2020)
Effects of a high-fat-diet supplemented with probiotics and ω3-fatty acids on appetite regulatory neuropeptides and neurotransmitters in a pig model
Benef Microbes, 11(4), 347-359 (2020)
Benef Microbes, 11(4), 347-359 (2020)
Effects of additional organic micro-minerals and methionine on carcass composition, gait score, bone characteristics, and osteochondrosis in replacement gilts of different growth rate
Animal Feed Science and Technology, 256, 114262 (2019)
Animal Feed Science and Technology, 256, 114262 (2019)
Intramuscular fat content in different muscles, locations, weights and genotype-sexes and its prediction in live pigs with computed tomography
Animal, 13(3), 666-674 (2019)
Animal, 13(3), 666-674 (2019)
Evaluation of an automatic lean meat percentage quantification method based on a partial volume model from computed tomography scans
Computers and Electronics in Agriculture, 151, 365-375 (2018)
Computers and Electronics in Agriculture, 151, 365-375 (2018)
Growth of total fat and lean and of primal cuts is affected by the sex type
Animal, 11(8), 1321-1329 (2017)
Animal, 11(8), 1321-1329 (2017)
Relationship between pig carcass characteristics measured in live pigs or carcasses with Piglog, Fat-o-Meat’er and computed tomography
Livestock Science, 197, 88-95 (2017)
Livestock Science, 197, 88-95 (2017)
A semi-automatic and an automatic segmentation algorithm to remove the internal organs from live pig CT images
Computers and Electronics in Agriculture, 140, 290-302 (2017)
Computers and Electronics in Agriculture, 140, 290-302 (2017)
Prediction of salt and water content in dry-cured hams by computed tomography
Journal of Food Engineering, 96(1), 80-85 (2010).
Journal of Food Engineering, 96(1), 80-85 (2010).
Estimation of NaCl diffusivity by computed tomography in the Semimembranosus muscle during salting of fresh and frozen/thawed hams
LWT - Food Science and Technology, 51(1), 275-280 (2013).
LWT - Food Science and Technology, 51(1), 275-280 (2013).
Partial scanning using computed tomography for fat weight prediction in green hams: Scanning protocols and modelling
Journal of Food Engineering, 142, 146-152 (2014)
Journal of Food Engineering, 142, 146-152 (2014)
Non-destructive analysis of aw, salt and water in dry-cured hams during drying process by means of computed tomography
Journal of Food Engineering, 101(2), 187-192 (2010)
Journal of Food Engineering, 101(2), 187-192 (2010)
Including estimated intramuscular fat content from computed tomography images improves prediction accuracy of dry-cured ham composition
Meat Science, 96(2, Part A), 943-947 (2014)
Meat Science, 96(2, Part A), 943-947 (2014)
Tools for Studying Dry-Cured Ham Processing by Using Computed Tomography
J Agric Food Chem, 60(1), 241-249 (2012)
J Agric Food Chem, 60(1), 241-249 (2012)